Med Kraševci v objemu sonca in burje

Člani društva smo se 13.10.2012 podali na strokovno ekskurzijo na Kras.

Jesensko druženje smo začeli na Svetem Štefanu, kjer se nas je zbralo 28 članov in podali smo se novim dogodivščinam naproti.

Skozi postojnska vrata smose vozili mimo Nanosa, Sežane do Lipice. Kobilarna Lipica je zibelka vseh lipicanskih konj na svetu. Danes je eden najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov Republike Slovenije, njena bogata zgodovina pa sega v daljne leto 1580. V spremstvu lokalnega vodnika smo si ogledali kobilarno in njeno bližnjo okolico.

po ogledu smo nadaljevali pot do vasi Dutovlje.

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Avtentičen kraški vrt prikazuje ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti.

In ker Kras ni poznan samo po kraških pojavih, ampak tudi po pridelkih, ki uspevajo na njegovi rdeči zemlji smo se ustavili v vinarstvu Širca-Kodrič, kjer so nam prijazni gostitelji razkazali klet, kjer pridelujejo krasni Teran avtohtono Vitivsko Graganjo in druga hišna vina. Postregli so nam s štirimi vrstami vina in domačim pršutom in slanino za piko na i pa so nam na koncu razvneli brbončice z domačim Teranovim likerjem. 

Dobro ogreti in siti smo se odpravili do znamenitega Štanjela,ki je eno najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu, poznan po kakovostno oblikovanem in zgodovinsko ter arhitekturno izjemno vrednem starem naselbinskem jedru s prazgodovinsko osnovo. Skupaj s vodničko smo se sprehodili po mestu in po očarlijivem Ferrarijevem vrtu. 

Iz Štanjela nas je nagnal rahel dež, ki pa je kaj kmalu ponehal, mi pa smo se spustili proti Vipavski dolini do vasi Goče, ki so izjemno arhitekturno zanimive, saj so zgrajene v obliki Andrejevega križa. Goče so v preteklosti imele veliko obokanih kleti, danes jih je ohranjenih cca. 60. Obiskali smo čarobno domačijo, ki nas nas je očarala z vinom in hrano ter ambientom. Naše brbončice so razvajali z domačimi izdelki, pridelanimi z bio pridelavo od jote do repe kisane v vinskih  drožeh, zraven so točili domače vino, lastnik pa je skrbel, da ni bilo nikomur dolgčas in nas zabaval z anekdotami. Na koncu smo razkužili želodce z trinajstletnim vinjakom( konjakom) si ogledali 450 let staro klet in z nasmeškom na ustih smo se sprehodili skozi ozke uličice do avtobusa, kjer nas je že čakal naš šofer Polda in nas vse dobre volje varno pripeljal do doma. 

 

 

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information