REZULTATI OCENJEVANJA VIN 2019 S KOMENTARJEM

Sveti štefan, 20.3.2019

 

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki, vinoljubke in vinoljubci.

 

za nami je 9. društveno ocenjevanje vin, ki smo ga izpeljali 19.3.2019 v gasilsko kulturnem domu Sveti Štefan.

Člani 5 članske komisije so ovrednotili naša vina iz goric, ki jih pokriva naše društvo. Ocenjenih je bilo 43 vzorcev, od tega 34 belih in 9 rdečih.

 

Letnik je so zaznamovale neugodne jesenske razmere, posledično slabše zdravstveno stanje grozdja, kar tudi vpliva na kakovost ocenjenih vin. Tako da so to leto vina bolj blaga in nežna, s ponekod lepo izraženo sadnostjo in svežino. Lepo so izpostavljene sortne značilnosti predvsem pri laškem rizlingu, chardonnayu in sauvignonu.

 

 

Žal so se tudi to leto pojavile napake vin, ki so posledica nepravilnega negovanja vina in že prej tudi predelave grozdja, seveda pa je odigralo veliko vlogo tudi vreme in posledično slabše zdravstveno stanje grozdja, ki je botrovalo kar nekaj napakam in boleznim. Posledično se je to odrazilo s povišanim deležem vin z napako ali boleznijo tudi pri našem ocenjevanju.

Tako smo imeli od 43-ih vzorcev izločenih kar sedem, od tega trije beli in štirje rdeči vzorci, največ zaradi etilacetata (cik), oksidacije, bekserja, žal se je pojavljal tudi 4etil fenol (konjski znoj), kar kaže, da imamo še vedno nekoliko težav s pridelavo rdečih vin. So pa bekserji, oksidacije in druge blage napake in bolezni, s primerno kletarsko prakso, še odpravljivi.

 

Predsednica komisije Tadeja Vodovnik Plevnik je vina na ocenjevanju pohvalila, kot tudi organizacijo in izvedbo ocenjevanja, za katero poskrbijo člani društva, da vse poteka kot mora.

Tudi ocenjevalci so bili odlično usklajeni.

 

Vsem vinogradnikom pa, ki ste prinesli vzorce in prejeli nagrade iskreno čestitamo.

 

Rezultate ocenjevanja si lahko ogledate v razpredelnici, ki jo prilagamo v priponki.

 

55704619 565543520610638 2849877905188585472 n

OCENJEVANJE VIN 2019

Društvo vinogradnikov Štefan Sveti Štefan, bo v marcu izvedlo ocenjevanje vin letnika 2018.

Ocenjevanje bo potekalo 19.3.2019 na Svetem Štefanu. 

 

Sprejem vzorcev bo v ponedeljek, 18.3.2019, v gasilsko-kulturnem domu Sveti Štefan od 18-20 ure. 

 

Za ocenjevanje sta obvezni DVEsteklenici vina, (litrska ali 0,75 l),(kronski,navojni ali plutovinast zamašek), ki morata biti opremljeni z naslednjimi podatki:

NALEPKA Z:

-        IME, PRIIMEK IN TOČEN NASLOV PRIDELOVALCA

-        oznaka vina (zvrst, sorta… npr:, modra frankinja, mešano belo),

-        vinska gorica (Lekmarje, Pečice, Velik vrh …),

Za člane je cena enega vzorca 10 €, pri oddaji več vzorcev, je cena za vsak vzorec 8 ;  nečlani imajo enotno ceno  12 €  po vzorcu.

 

Za ocenjevanje sta obvezni DVEsteklenici vina, (litrska ali 0,75 l),(kronski,navojni ali plutovinast zamašek), ki morata biti opremljeni z naslednjimi podatki:

NALEPKA Z:

-        IME, PRIIMEK IN TOČEN NASLOV PRIDELOVALCA

-        oznaka vina (zvrst, sorta… npr:, modra frankinja, mešano belo),

-        vinska gorica (Lekmarje, Pečice, Velik vrh …),

Za člane je cena enega vzorca 10 €, pri oddaji več vzorcev, je cena za vsak vzorec 8 ;  nečlani imajo enotno ceno  12 €  po vzorcu.

 

Vabljeni.

 

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (VABILO-ocenjevanje 2019.doc)VABILO-ocenjevanje 2019.doc[ ]267 kB

PRED TRGATVIJO 2018

V nadaljevanju objavljamo vinogradniško obvestilo pred trgatvijo 2018, ki so ga pripravili na Kmetijsko gozdraskem zavodu Maribor.

 

 

POSTAVITEV KLOPOTCA 2018

Sem gizdalin, ko se zavrtim, vse ptiče spodim!

 

VABILO

 

Spoštovani.

Vabimo vas, da se udeležite postavitve

klopotca, ki bo v soboto, 11.8.2018.

S postavljanjem pričnemo ob 15. uri.

Klopotec bomo postavljali pri našem vinogradniku Rafu Artičku, Babna gora.

 

 

 

 

Do klopotca pa se bomo letos odpravili peš, po obronkih Babne gore. Zato vas vabimo, da se udeležite tudi društvenega pohoda.

Dobimo se ob 12. uri, pri cerkvi Sv. Ane v Babni gori ob, od koder se bomo lepo počasi odpravili proti »Artičekovi gorci«, tam pa nas čaka še voden ogled njihove zemljanke.

Za osvežitev in okrepčilo bomo poskrbeli mi, vi pa seboj prinesite obilo dobre volje.

Vljudno vabljeni.

Vabilo občni zbor 2018

VABILO

Spoštovani!

Vabim vas, da se udeležite 9. občnega zbora

Vinogradniškega društva »Štefan« Sveti Štefan

Občni zbor bo v nedeljo, 22.4.2018, ob 10:30 uri

v prostorih kulturno-gasilskega doma Sveti Štefan.

Vljudno vabljeni.

 

Predsednica

Katarina Čoklc l.r.

Priponke:
Prenesi to datoteko (VABILO OZ-DRUŠTVA  2018.doc)VABILO OZ-DRUŠTVA 2018.doc[ ]383 kB

OCENJEVANJE VIN 2018 REZULTATI

Na ocenjevanju vin Vinogradniškega društva "Štefan" Sveti Štefan, ki smo ga izvedli 16. marca 2018 in je 9. zapovrstjo, letos žal, nismo vsi potrdili naših pričakovanj. Na ocenjevanju se je pokazalo kar nekaj napak in bolezni, kar bomo v največji možni meri sanirali. Preostala vina pa so pokazala, da v naših kleteh tudi letos negujemo odlična vina. Vinski letnik 2017 je namreč, kljub skromnejši količini zaradi spomladanske pozebe, omogočal pridelavo dobrih vin. Najboljša med njimi odlikujejo živahna svežina, lepe kisline, za sorte vin značilne čiste, nežne in aromatične sestavine.

 

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (REZULTATI OBJAVA.pdf)REZULTATI OBJAVA.pdf[ ]226 kB
Prenesi to datoteko (ŠIFRANT NAPAK NEPRIMERNOSTI VIN.pdf)ŠIFRANT NAPAK[ ]133 kB

ZATIRANJE AMERIŠKEGA ŠKRŽATKA

Eden izmed ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice, nevarne bolezni vinske trte je zatiranjeameriškega škržatka, ki je glavni prenašalec bolezni v naravi.

Po Pravilniku o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 48/14 in 49/16) je zatiranje ameriškega škržatka obvezno za vse imetnike trte

  • v vinogradih za pridelavo grozdja ter na brajdah oziroma ohišnicah na razmejenem območju zlate trsne rumenice (to je v žariščih okužbe in njihovih varovalnih pasovih),ki obsega celotno območje vinorodnega pod okoliša Šmarje – Virštanj in ožji okoliš Slovenske Konjice ter

  • v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije.

V vinogradih izven razmejenih območij zatiranje ameriškega škržatka ni obvezno, je pa priporočljivo.

V vinogradih za pridelavo grozdja, ki se nahajajo v razmejenem območju zlate trsne rumenice, je obveznonajmanj 1 škropljenje, ki ga opravimo, ko je trta povsem odcvetela.

Na območju vinorodnega pod okoliša Šmarje – Virštanj in ožjega okoliša Slovenske Konjice je vinska trta v povprečju na opazovane sorte v fenološki fazi konca cvetenja. Glede na napovedano zelo toplo vreme ob koncu tedna pričakujemo, da bo v tem času popolnoma zaključeno cvetenje vseh sort. V vinogradih prevladujejo ličinke L1 in L2 razvojnega stadija ameriškega škržatka. Začele so se razvijati tudi nimfe L3 razvojnega stadija. Glede na napoved visokih temperatur, lahko v naslednjih dneh pričakujemo hitro napredovanje razvojnih stadijev.

Zato opravite prvo škropljene proti ličinkam ameriškega škržatka od konca tega tedna, oziroma v naslednjem tednu (med 24.6. in 2.7.),donajkasneje 5. julija.

OPOZORILO: Vsa sredstva, ki jih uporabljamo za zatiranje ameriškega škržatka, so nevarna za čebele. Pomembno je, da zatiranje ameriškega škržatka opravite šele takrat, ko je trta že povsem odcvetela. Škropljenje opravite v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah (dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom), ko so čebele v panjih in ne letijo. Pred škropljenjem odstranite cvetočo podrast.

 VEČ SI LAHKO PREBERETE TU

NEVARNOST PRED SPOMLADANSKO POZEBO - OPOZORILO VINOGRADNIKOM

v nadaljevanju vam posredujemo obvestilo KGZ Maribor- POMLADANSKA POZEBA.

 

 

! V naravi se ciklično ponavljajo izredni naravni pojavi , ki jih v kmetijski pridelavi doživljamo kot izredne škodne dogodke. Posledice teh pojavov ne prizadenejo samo ekonomske uspešnosti kmetijske pridelave, temveč lahko usodno vplivajo na nadaljnji razvoj pridelave še posebno v trajnih nasadih sadja in vinogradih. Naš namen ni v iskanju senzacij in vnašanja nemira med pridelovalce, temveč želimo zaradi izkušenj iz preteklega leta, le pravočasno opozoriti na nevarnost spomladanske pozebe in tudi posredovati preproste načine in poceni ukrepe, s katerimi lahko zmanjšamo posledice potencialne nevarnosti , ki je pred nami. V preteklem letu smo tri dni pred pozebo pričeli opozarjali, žal za večino pridelovalcev, prepozno. Naše poslanstvo je delovati profesionalno strokovno in sicer, da pravočasno opozorimo , preprečimo in omilimo nastanek kot tudi posledice gospodarskih škod. Zato vsem vinogradnikom svetujemo, da redno spremljate vremensko napoved in pravočasno ter aktivno ukrepate, ne pa da zgolj jezno ugotavljate in si očitate zamujeno.

 

oBVESTILO SI LAHKO V CELOTI OGLEDATE NA TEJ POVEZAVI: http://www.kmetijski-zavod.si/?page=novice&nid=1802 

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (Vinogradnisko_obvestilo_2_17.pdf)Vinogradnisko_obvestilo_2_17.pdf[ ]397 kB

REZULTATI OCENJEVANJA VIN 2017

Sveti štefan, 24.3.2017

 

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki, vinoljubke in vinoljubci.

 

za nami je 7. društveno ocenjevanje vin, ki smo ga izpeljali 17.3.2017 v gasilsko kulturnem domu Sveti Štefan.

Letnik je mogoče nekoliko zaznamovala spomladanska ujma vendar smo kljub temu zbrali 45 vzorcev vina, ki so bili v povprečju dobro ocenjeni.

Skupna povprečna ocena je bila 17,92.

od 45 vzorcev je bilo za srebrno medaljo ocenjenih 22 vzorcev in za zlato 18 vzorcev.

Prisotnih je bilo seveda tudi nekaj kletarskih napak kot so visoke hlapne kisline, oksidacija, ki so bila izločena. Taki vzorci so bili  štirje. Lastnike vin z napako bomo čimprej obvestili, da lahko napake odpravijo oziroma kakorkoli pomagajo vinu, če je le-to možno.

 

Predsednik komisije gospod Anton Vodovnik je vina na ocenjevanju pohvalil in je navdušen nad organizacijo in izvedbo ocenjevanja, ki jo pripravi društvo oziroma člani, ki poskrbijo, da vse poteka kot mora.

Tudi ocenjevalci so bili odlično usklajeni.

 

Vsem vinogradnikom pa, ki ste prinesli vzorce in prejeli nagrade iskreno čestitamo.

 

Rezultate ocenjevanja si lahko ogledate v razpredelnici, ki jo prilagamo v priponki.

 

 

 

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (SEZNAM SPLET 2017-1.pdf)rezultati[ ]466 kB

OCENJEVANJE VIN 2017

Sveti Štefan, 3.3.2017

 

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki!

 Pred nami je ocenjevanje vin letnika 2016, ki bo potekalo 

v  petek 17.3. 2017 v

prostorih gasilsko-kulturnega  doma Sveti Štefan. 

FVzorce boste prinesli v  četrtek, 16. 3. 2017 od 18. do 20ure v prostore gasilsko-kulturnega doma Sveti Štefan.  

Organizacija ocenjevanja se bo opravljala na osnovi Pravilnika za ocenjevanje mošta in vina, ki ga je sprejel UO vinogradniškega društva.

Ocenjevanje bo opravila strokovna komisija sestavljena iz 5 članov.

 

Za ocenjevanje sta obvezni dvesteklenici vina, (litrska ali 0,75 l),(kronski,navojni ali plutovinast zamašek),  ki morata biti opremljeni z naslednjimi podatki:

NALEPKA Z:

-          IME, PRIIMEK IN TOČEN NASLOV PRIDELOVALCA

-          oznaka vina (zvrst, sorta… npr:, modra frankinja, mešano belo),

-          vinska gorica (Lekmarje, Pečice, Velik vrh …),

Za člane je cena enega vzorca 10 €, pri oddaji več vzorcev, je cena za vsak vzorec 8 ;  nečlani imajo enotno ceno  12 €  po vzorcu.

Članarina za letošnje leto znaša 10 €. Članarino bo mogoče poravnati  pri oddaji vzorcev oziroma na občnem zboru društva.

Vljudno vabljeni.

Priponke:
Prenesi to datoteko (VABILO-ocenjevanje 2017.doc)VABILO[ ]401 kB

DELOVNA DEGUSTACIJA IN PREDAVANJE

Sveti Štefan, 7.2.2017

VABILO

Vinogradniško društvo »ŠTEFAN« Sveti Štefan

 v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim Zavodom Maribor vas vabi na predavanje:

NEGA (MLADEGA) VINA LETNIK 2016

IN DELOVNO DEGUSTACIJO VIN LETNIKA 2016,

 

ki bo v SREDO, 22. 2. 2017, ob 13. uri v gasilsko - kulturnem domu Sveti Štefan.

 

Za letnik 2016 strokovnjaki pravijo, da je za dobro štirico.

Kako pa je nam uspelo krmariti med vsemi lanskimi vremenskimi nevšečnostmi in všečnostmi, bomo preverili na predavanju in delovni degustaciji, ki nam jo bo pripravila specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor ga. Tadeja Vodovnik Plevnik.

Svetovala bo o negi vina in pravilnem kletarjenju ter pripravi vzorcev na ocenjevanje vin.

Vabimo vas, da na delovno degustacijo prinesete vzorce, za katere niste čisto prepričani, da so v redu, ali ste odkrili kakšno napako, pa želite slišati še mnenje strokovnjakinje.

Vzorec predstavlja ena vinska steklenica, zaprta s kronskim zamaškom in opremljena z etiketo, na katero zapišite vaše ime in priimek ter sorto.

 

VLJUDNO VABLJENI. 

PRED TRGATVIJO VINSKEGA LETNIKA 2016

Sveti Štefan, 26.8.2016 - Kmetijsko gozdraski zavod Maribor je objavil opozorila in navodila za delo v vinogradu pred trgatvijo 2016.

 

V nadaljevanju vam podajamo  prispevek, ki ga je pripravil Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo.

 

To pridelovalno leto je za vinogradnike eno od najtežjih do sedaj, dolgo se bomo spominjali in težko ga pozabili. V vinogradih smo doživeli prav vse možne tako vremenske, kot pridelovalne tegobe, ki so se pričele s spomladansko pozebo, nadaljevale pa z viharji in pogostimi točami, izmenično so se menjavala vročinsko sušna in hladno mokra poletna obdobja. To je vplivalo na nadpovprečni pojav rastlinskih bolezni in posledično nastanek velikih škod. Zaradi tega bo v Podravju manj grozdja, nekateri bodo povsem brez grozdja in bolj redki vinogradniki bodo imeli povsem normalno količino zdravega in kakovostnega grozdja. Čeprav so zatečene razmere za vinogradnike v tem letu neugodne, svetujemo, da v primeru lepe in sončne jeseni izkoristimo ugodne naravne danosti in po svojih najboljših močeh, naredimo v vinogradih vse, da iz preostalega pridelka zagotovimo kakovostno grozdje in kasneje dobra vina.

 

Nekatere pridelovalne ugotovitve:

 

-V Podravju lahko realno pričakujemo, da bo v povprečju do 50% zmanjšan pridelek grozdja (do 30% zaradi poletnih toč in spomladanske pozebe in do 20% zaradi rastlinskih bolezni)

-V primerjavi z letnikom 2015 zorenje v tem času zaostaja za okrog 10 dni

-Zaradi dvojnega cvetenja trte, ki je bila posledica pozebe, bo grozdje neizenačeno zorelo, kar bo posledično zahtevalo več dela, večkratno trganje in povečane stroške trgatve.

-pred vinogradniki je ena izmed najbolj zahtevnih trgatev, kjer bo potrebno gnilo,manj zrelo in po oidiju prizadeto grozdje odbirati in dosledno ločevati od ostalega zdravega in kakovostnega grozdja, kar pa bo zahtevalo veliko meritev, določitev prave strategije trgatve z izvajanjem dosledne discipline pri praviloma večkratnem obiranju.

 

Pred trgatvijo opozarjamo:

 

- Osnova za dobro litrsko in buteljčno vino je lahko samo kakovostno, zdravo, zdravstveno neoporečno in tehnološko ciljno dozorelo grozdje - v času trgatve gniloba na grozdju v nobenem primeru ni opravičljiva, le v primeru pridelave predikatnih vin jo toleriramo v obliki žlahtne gnilobe.

- V tem letniku bo količinsko manj grozdja, kljub temu pa po pridelani kakovosti lahko pričakujemo od povprečnega do izjemno kakovostnega pridelka grozdja.

- V primeru lepe in sončno suhe jeseni lahko pričakujemo kakovostno dober klasičen vinski letnik.

- V tem letu se pričakuje zelo dobra prodaja grozdja po neprimerno višjih cenah kot do sedaj, istočasno pa bo veliko manj vkletenega mošta kot v povprečnih letih.

- Prodaja grozdja po ceni nižji od 0,60 Eura v tem letu ne pokrije pridelovalnih stroškov, še posebno tam kjer je bil izpad pridelka zaradi pozebe in ostalih vzrokov večji od 30%.

- Zaradi velikega izpada pridelka grozdja na širšem EU območju se pričakuje povečano povpraševanje po kakovostnem grozdju in to po veliko višjih cenah kot do sedaj. Ob tem opozarjamo vse tiste vinogradnike, ki imajo dolgoročno urejene dobre poslovne odnose sodelovanja z obstoječimi kletmi, da ne nasedajo mamljivim trenutnim cenam in da ohranijo to dosedanje sodelovanje tako v tem letu, kot tudi v bodoče. Verjemite, da v naslednjih letih, ko bo povsod dovolj grozdja, bodo edino dolgoročno zagotovljeni odnosi sodelovanja zagotavljali odkup in nadaljnjo pridelavo vašemu grozdju.

- V primeru, da ste samostojen in nepovezan vinogradnik, ki iz grozdja donegujete tudi vino, ki ga tudi prodajate in do sedaj nimate trajno zagotovljene prodaje stalnim kupcem, ter prodajate svoje vino za manj kot 1,5 Eura/l, vam v tem letu svetujemo, da je bolje, če svoje grozdje prodate, saj boste iztržili za grozdje več kot za vino. Ob tem pa poskusite od teh kupcev izposlovati pogodbo za večletno sodelovanje!

- Edina dobra plat letošnjih vinogradniških pridelovalnih težav je v tem da postaja vsem jasno, da se vsakdo, ki ima zgolj željo, malo časa in garažo, ne more več ukvarjati z vinom namenjenim za trg. Tržni vinarji bodo v bodoče lahko samo tisti, ki imajo znanje in znajo pridelati, ki imajo ustrezne pogoje(ekonomične vinograde in kleti) in so na trgu razvojno uspešni, razpoznavni, ob tem pa sprejemljivi za pošteno trajno sodelovanje in povezovanje vseh tistih, ki bodo pridelovali grozdje.

- Zdravo in kvalitetno grozdje bo v tem letu na prostem trgu dosegalo minimalno 0,60 Eura za zvrsti in 0,80 eura za sortna kakovostno vrhunska vina. Prepričani pa smo tudi, da bodo določene zelo iskane sorte na prostem trgu dosegale tudi več kot 1 Euro/kg.

- Vsi, ki pa boste opravili trgatev kot običajno, pa to opravite tedaj ko bo stopnja zrelosti vašega grozdja dosegla stopnjo optimalne kakovosti značilno za vaša vina, ki jih tudi lahko najbolje prodate.

- Ob tem pa se zavedajte, da samo pridelava in prodaja vrhunsko kakovostnih vin dolgoročno zagotavlja obstoj in razvoj našemu vinogradništvu, mladim vinogradnikom pa trajna delovna mesta.

 

Pred trgatvijo svetujemo:

 

-Vinogradi so pred trgatvijo vinogradnikovo ogledalo, zato naj bodo vsaj pred trgatvijo tudi urejeni

-S kemično zaščito smo za to leto končali, samo v primeru poznih sort, kjer karenca dovoljuje lahko po grozdju še uporabimo specialne botryticide.- Izkoristimo dobrodejne učinke zaključnega odstranjevanja listja ob grozdju, ker bomo s tem preprečili zasenčevanje in preprečili nastanek grozdne gnilobe.

- Popolno odstranitev listja ob grozdju ali defoliacijo lahko opravimo pri vseh sortah zadnjih 14 dni pred trgatvijo

- Gnilo grozdje bomo v vsakem primeru ločili od zdravega, v tem letu pa zaradi različno zrelega grozdja priporočamo selektivno trgatev s podbiranjem.

-V času pred trgatvijo preglejte svoj vinograd in označite, izolirajte ali odstranite vse grozdje in trte z vidnimi znaki rumenic in še posebno z ESCO (nevarnost širjenja tudi s škarjami ob trgatvi!)

-V vinogradih redno ugotavljajte sladkorne stopnje z ročnim refraktometrom, tržni vinogradniki pa naj ob tem še določajo kisline in spremljajo gibanje Ph grozdnega soka.

-Dosedanji zoritveni procesi so v primerjavi z prejšnjimi zgodnjimi leti bolj pozni in samo v primeru lepega,suhega in sončnega septembra lahko pričakujemo trgatev kakovostnega pridelka grozdja. Ob rednem spremljanju dozorevanja in upoštevanju nasvetov strokovnih služb, priporočamo tudi obilo potrpežljivosti, saj se v lahko v lepem in sončnem jesenskem obdobju, tedensko sladkorna stopnja v grozdju poviša za 10 in več °Oe.

 

KGZS Kmetijski zavod Maribor

Specialistična služba za vinogradništvo

Štabuc Roman

 

 

 

REZULTATI 6. OCENJEVANJA VIN

Spoštovani,

 

za nami je 6. društveno ocenjevanje vin, ki smo ga izvedli 23.3.2016.

 

Letos je 5 članska komisija ocenjevala 54 vzorcev.

Naša vina so se odrezala zelo dobro. Razen nekaj manjših napak, kot sta bekser in oksidacija, kar bomo seveda odpravili, je bilo zaznati tudi etilacetat, ki pa je bolezen vina. Pojav etilacetata pa je v glavnem nepovraten, le v blažji obliki ga izženemo z zračnim pretokom in žveplanjem. Preprečujemo ga torej s čistočo, ki se začne s trgatvijo že v vinogradu (odbiranje gnilih in od mrčesa in ptic poškodovanih jagod grozdja), zaščito pred oksidacijo, dodatkom selekcioniranih kvasovk, aktivnega oglja in z ostalimi priporočili dobre kletarske prakse. 

Povprečna ocena, ki so jo dosegla naša vina je 17,83 točk

Bela vina so dosegla povprečno oceno 17,90 točk

Rdeča vina so dosegla povprečno oceno 17,53 točk.

 

Vsem vinogradnikom, ki ste sodelovali na ocenjevanju iskreno čestitamo!

 

Rezultate ocenjevanja si lahko pogledate v priponki.

 

 

 REZULTATI 2016

 

 

6. OCENJEVANJE VIN

 

Spoštovane vinogradnice in vinogradniki!

Pred nami je ocenjevanje vin letnika 2015, ki bo potekalo 

v  sredo 23. 3. 2016 v

prostorih gasilsko-kulturnega  doma Sveti Štefan. 

Vzorce boste prinesli v torek, 22. 3. 2016 od 18. do 20ure v prostore gasilsko-kulturnega doma Sveti Štefan,

 

Organizacija ocenjevanja se bo opravljala na osnovi Pravilnika za ocenjevanje mošta in vina, ki ga je sprejel UO vinogradniškega društva.

Ocenjevanje bo opravila strokovna komisija sestavljena iz 5 članov.

 

Za ocenjevanje sta obvezni dve steklenici vina, (litrska ali 0,75 l),(kronski,navojni ali plutovinast zamašek),  ki morata biti opremljeni z naslednjimi podatki:

NALEPKA Z:

-          IME, PRIIMEK IN TOČEN NASLOV PRIDELOVALCA

-          oznaka vina (zvrst, sorta… npr:, modra frankinja, mešano belo),

-          vinska gorica (Lekmarje, Pečice, Velik vrh …),

Za člane je cena enega vzorca 10 €, pri oddaji več vzorcev, je cena za vsak vzorec 8 ;  nečlani imajo enotno ceno  15 €  po vzorcu.

Članarina za letošnje leto znaša 10 €. Članarino je mogoče poravnati  pri oddaji vzorcev oziroma na občnem zboru društva.

 

PREDAVANJE IN DELOVNA DEGUSTACIJA 2016

 

VABILO

Vinogradniško društvo »ŠTEFAN« Sveti Štefan, v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim Zavodom Maribor vas vabi na predavanje:

NEGA (MLADEGA) VINA LETNIK 2015

IN DELOVNO DEGUSTACIJO VIN LETNIKA 2015,

 

ki bo v TOREK, 2.2.2016, ob 12 uri v gasilsko - kulturnem domu Sveti Štefan.

 

Za letnik 2015 smo imeli bistveno boljše pogoje kot leto poprej, kajti navkljub vročinskim valom smo imeli še vedno lepo razporejene padavine. Vse to pa je posledica, da imamo kvaliteten letnik 2015.

Da pa preverimo ali smo tudi kletarili primerno  vas vabim na

predavanje

o Negi (mladega) vina in delovno degustacijo vin, kjer nam bo specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, ga. Tadeja Vodovnik Plevnik, svetovala o negi vina in pravilnem kletarjenju ter pripravi vzorcev na ocenjevanje vin.

 

Vzorce vin prinesite vsaj pol ure pred pričetkom predavanja. Če se predavanja ne boste mogli udeležiti, lahko prinesete vzorec en dan prej, v gostilno Čoklc ali pa preprosto prosite prijatelja, da prinese še vaš vzorec.

Vzorec predstavlja ena vinska steklenica, zaprta s kronskim zamaškom in opremljena z etiketo, na katero zapišite vaše ime in priimek ter sorto.

VLJUDNO VABLJENI. 

 

Trgatev in nega mošta

Vreme nam je tudi med trgatvijo zelo naklonjeno, sončni žarki prijetno grejejo naše gor'ce. Vsi ti dejavniki pa sevda vplivajo na porast sladkorjev, zniževanje kislin, na pH vrednosti, ter kopičenje aromatov, barvil, taninov in drugih snovi. Glede na zdravstveno stanje in parametre grozdja se torej obeta zelo dober vinski letnik, ki pa ga je potrebno še uspešno skletariti. Za sortna vina vrhunske kakovosti in predikate bomo s trgatvijo vsekakor še počakali, sploh, če je grozdje zdravo. 

 

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj povezav, kjer lahko dobite koristne informacije in navodila.

Korelacijska tabela med gostoto mošta (v g/cm3 ), relativno gostoto, sladkorno stopnjo mošta (v o Oe in v g/l), % saharoze (v m/m) in alkoholom v vinu (v vol. %)

 

dozorevanje grozdja KGZ Maribor http://www.kmetijski-zavod.si/?page=novice&kat=18

 

Določanje vsebnosti nepovretega sladkorja v vinu (moštu) z refraktometrom

VARSTVO VINSKE TRTE PO TOČI

Ker se je v zadnjih neurjih na našem področju na določenih legah pojavila tudi toča, kar se pozna na grozdju priporočamo:

Varstvo vinske trte po neurju s točo je potrebno opraviti čim prej, a počakajte, da se listje osuši. Pri izbiri pripravkov dajte prednost sredstvom z aktivno snovjo folpet: FOLPAN 50 SCFOLPAN 80 WDGbakrovim pripravkom, oz. sredstvom z dodatkom bakra: AMALINE FLOWPERGADO C,

Ker se v letošnji rastni dobi pričakuje zgodnejša trgatev, bodite pozorni tudi na karenco.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

VARSTVO VINSKE TRTE SV SLOVENIJE

V drugi polovici meseca julija so se padavine na področju SV Slovenije pojavljale predvsem v obliki ploh in neviht, ponekod tudi s točo. Večina sort vinske trte je trenutno v fenološki fazi BBCH 79 (večina jagod se med seboj dotika).

Na področju SV Slovenije nismo zasledili večjega pojava peronospore vinske trte, zato lahko v vinogradih za naslednje škropljenje uporabite enega od kontaktnih pripravkov, kot so: Antracol ali Antracol WG 70 (2,0 kg/ha) ali Dithane DG neotec ali Dithane M 45 (2,0 kg/ha) ali Delan 700 WG – stara registracija (0,5 kg/ha.) ali Folpan 50 SC (2L/ha) ali Folpan 80 WDG (1,25 kg/ha) ali Manfil 75 WG (2,0 kg/ha) ali Manfil 80 WP (2,0 kg/ha) ali Mankoz 75 WG (2,0 kg/ha) ali Mildicut (4 L/ha) ali Pinozeb M 45 (2,0 kg/ha) ali Penncozeb 75 DG (2,0 kg/ha) ali Polyram DF (2,4 kg/ha) ali Enervin (2,5 kg/ha) ali Electis 75 WG (1,5-1,8 kg/ha).

Lahko uporabite tudi pripravka Cabrio top (2,0 kg/ha) ali Universalis (2 l/ha), ki delujeta hkrati tudi proti oidiju vinske trte.

Presledki med škropljenji so lahko dolgi med 10 do 12 dni ali manj, v kolikor pade več kot 30 l/mpadavin.

V bujno rastočih vinogradih se lahko uporabi namesto zgoraj naštetih pripravkov tudi kombinacije bakrovega in sistemičnega oz. kontaktnega fungicida, kot so Amaline flow (2,25 L/ha) ali Curzate R (2–3 kg/ha) ali Galben C (4–5 kg/ha) ali Pergado C (4–5 kg/ha). Uporabo omenjenih kombiniranih pripravkov ne priporočamo na aromatičnih sortah, kot so 'sauvignon' in 'rumeni muškat' zaradi negativnega vpliva na aromatičnost.

Za zatiranje oidija vinske trte so primerni pripravki na osnovi močljivega žvepla kot so: Cosan, Kumulus DF, Microthiol special, Pepelin ali Thiovit jet (3-8 kg/ha), Vindex 80 WG (3-6 kg/ha), Močljivo žveplo (0,3-0,5%) ali Cosinus oziroma Cosavet DF ali Močljivo žveplo Karsia DF (8 kg/ha – v primeru pojava oidija). Pri temperaturah zraka nad 28°C je pri uporabi močljivih žvepel potrebna previdnost zaradi možnega pojava fitotoksičnosti.

 

Ameriškega škržatka sedaj najdemo v razvojnem stadiju odraslih osebkov, katerih pojav je priporočljivo spremljati s pomočjo rumenih lepljivih plošč.

V primeru pojava neurij in toče ima pri zaščiti vinske trte prednost pripravek Folpan 80 WDG ali Folpan 50 SC, oz ostali pripravki, ki vsebujejo aktivno snov folpet. V tem primeru priporočamo tudi dodajanje foliarnih gnojilkot so Protifert LMW, Algoplasmin, Basfoliar aktiv ali podobnih. Pred uporabo posameznih kombinacij pripravkov in foliarnih gnojil je potrebno v navodilih za uporabo preveriti mešanje zaradi morebitnega pojava fitotoksičnosti.

JAVNA SLUŽBA ZA VARSTVO RASTLIN

 

Datum objave obvestila: 27.07.2015 11:11
Obvestilo prognostičnega centra: Severovzhodna Slovenija
Pripravil: MIKLAVC Jože 

 

 

 

ZLATA TRSNA RUMENICA

 

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen vinske trte, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée (FD). Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Bolezen se v vinogradih lahko zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka (Scaphoideus titanus), ki prenaša fitoplazmo z okuženih na zdrave trte. Za preprečevanje širjenja te nevarne bolezni trte je ključnega pomena odstranjevanje okuženih trt v žariščih okužbe in pravočasno zatiranje ameriškega škržatka. 

Ameriškega škržatka je treba zatirati v skladu z napovedjo službe za varstvo rastlin in Načrtom ukrepov obvladovanja zlate trsne rumenice, obvezno je v matičnih vinogradih, trsnicah in matičnjakih povsod po Sloveniji ter v vinogradih na celotnem razmejenem območju zlate trsne rumenice. Razmejeno območje sestavljajo žariša okužbe in varnovalni pas. Žarišče okužbe obsega površino okrog ene ali več okuženih trt, vključno z okuženimi trtami, v katerih je bila z diagnostično preiskavo ugotovljena FD; določeno je s pravokotnimi koordinatami v metrih, v njem pa se izvajajo fitosanitarni ukrepi izkoreninjenja FD. Varovalni pas pa je neokuženo območje okrog žarišča okužbe in zajema pas najmanj 5 km. Zaradi številnih najdb zlate trsne rumenice v vseh vinorodnih deželah v preteklih letih je v razmejeno območje sedaj vključenih večina vinogradov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli Krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju in je določeno z mejami občin, zajema pa vse vinorodne dežele v Sloveniji.

Bolezenska znamenja zlate trsne rumenice se na trti pričnejo pojavljati kmalu po cvetenju in se proti jeseni stopnjujejo. Če opazite sumljiva bolezenska znamenja na vinski trti, pokličite strokovnjaka na eno od ustanov službe za varstvo rastlin ali fitosanitarnega inšpektorja ali na UVHVVR.

Zaradi novih najdb zlate trsne rumenice v letu 2014 so bila z odločbo UVHVVR o določitvi razmejenih območij dne 23. decembra 2014 določena nova žarišča okužbe na Dolenjskem (Tolsti vrh 1, 2 in 3 in Hotavlje), na Štajerskem (Sveta Trojica in Zbigovci) in vSlovenski Istri (Dragonja). Ker v nekaterih žariščih okužbe v zadnjih letih z laboratorijskim testiranjem ni bila potrjena okužba z zlato trsno rumenico ali pa gre v njih le za manjše število trt z bolezenskimi znamenji, so bila ta žarišča zmanjšana.

V slovenskih vinogradih sta bila doslej ugotovljena dva tipa trsnih rumenic: rumenica počrnelosti lesa (Bois noir - BN), ki je pri nas navzoča že destletja, in karantenska zlata trsna rumenica (Flavescence doree - FD). Slednja je uvrščena na seznam škodljivih organizmov II.A.II z za trto Vitis. Obeh rumenic med seboj ni mogoče ločiti brez laboratorijske analize.

Poleg trte sta gostitelj za fitoplazmo FD tudi navadni srobot (Clematis vitalba) ter črna jelša (Alnus glutinosa), s teh rastlin se lahko FD naključno prenese na trto s pomočjo žuželčjih prenašalcev. Zato je obvezno odstranjevanje navadnega srobota v trsnicah, matičnjakih in matičnih vinogradih ter njihovi okolici, priporočljivo pa ga je odstraniti tudi iz vinogradov za pridelavo grozda in njihove okolice.

 

VEČ LAHKO PREBERETE TU

 

Aktualno varstvo vinske trte-JULIJ

Po desetdnevnem vročem in suhem vremenu smo 8. in 9. julija dočakaliobilnejše padavine v obliki neviht, neurij in žal ponekod tudi s točo.Vremenske razmere bodo v naslednjih dneh zaradi porasta relativne zračne vlage (sopara) ugodne za močnejši pojav oidija ali pepelovke vinske trte. Prav tako moramo biti pozorni napojav peronospore in sive grozdne plesni ali botritisa, posebej v bujnih in vinogradih poškodovanih od toče. Na Goričkem v Sebeborcih je padlo 43 mm, v Ormožu 15 mm, v okolici Maribora v Laznici 80 mm in v okolici Celja 22 mm dežja.                                                                                                                               

Za uspešno preprečitev okužb vinske trte s peronosporo v naslednjih dveh tednih priporočamouporabo kombiniranih ali sestavljenih fungicidov izkarboksilamidneinstrobilurinskeskupine. Prednost dajemo pripravkom, ki vsebujejofolpet(toča). V poštev pridejoForum star,Acrobat MZ WG,Cabrio TopinEnervin.Presledki med škropljenji naj ne bodo daljši od 10 do 12 dni.                                                                                                           

V naslednjih treh tednih pričakujemo zelo ugodne vremenske razmere za hiter in močan pojav oidija(nadpovprečno visoke temperature in dovolj visoka relativna zračna vlaga – sopara). Za uspešno preprečevanje oidija ali pepelovke priporočamo redno dodajanje pripravkov na osnovimočljivega žvepla(Kumulus DF, …) in učinkovite pripravke iz našega nabora. Uporabimo lahkoCollis,VivandoaliStroby WG. Naj ponovno spomnimo, da pripravekCabrio Topkaže hkratiodličen učinek proti pepelovki in peronospori.                               

V časupred strnitvijo jagod v grozdih priporočamo uporabo »botriticidov« kot soRovral Aquaflov odmerku 1,5 l/ha inCantus, ki imazelo dober stranski učinek proti oidiju. V poštev pridejo tudi pripravki z a. s.feheksamidom,fludioksonil + ciprodinil inpirimetanilom.Boljše delovanje uporabljenih pripravkov lahko pričakujemo v vinogradih, kjer so bila zelena oz. ampelotehnična dela opravljena natančno in pravočasno.                                                 

Po 18. junijuse je na najbolj ugodnih (toplih) legahzačel let II. rodu grozdnih sukačev. Za zatiranje goseničic II. rodu priporočamo uporabo reldana 22 EC od 10. julija naprej, ki hkrati učinkovito zatira ameriškega škržatka.Za zatiranje ameriškega škržatka upoštevajte priporočila Javne službe za varstvo rastlin.

 

http://www.metrob.si/News/NewsDetailView/Nega-in-varstvo-rastlin-Aktualno-varstvo-vinske-trte

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information