REZULTATI OCENJEVANJA VIN 2015

Spoštovani,

društvo vinogradnikov »Štefan« Sveti Štefan je tudi letos že peto leto zapored organiziralo sedaj že skoraj tradicionalno društveno ocenjevanje vin.  V petek, 20. marca 2015, smo v gasilsko-kulturnem domu Sveti Štefan ocenili 28 vzorcev vin naših članic in članov.  


Vinski letnik 2014 nam bo ostal v spominu po muhastem vremenu, ki je krojilo vinski letnik od samega začetka. Po mili zimi je trta nov enoletni ciklus pričenjala prej kot običajno. S toplejšimi dnevi in hitrim razvojem mladic je vsa naša pričakovanja zmanjšal napad gosenic, ki je bil precej neobičajen za naše kraje in je ponekod občutno razredčil rodne brste. Neugodno vreme z obilico padavin je praktično celo poletje ustvarjalo idealne pogoje za razvoj peronospore in oidija,  ponekod tudi sive grozdne plesni v času trgatve. Škropljenje je moralo biti intenzivno, vendar je kljub temu bolezen pred spravilom grozdja zahtevala svoj davek.  

Kot posledica vsega tega smo dobili slabšo letino kot pričakovano.  Malo sonca, veliko padavin, veliko bolezni, malo sladkorja, veliko kislin, skratka pogoji, v katerih pridejo do izraza pravi mojstri in garači.

Kljub vsemu poznamo že težja in slabša leta. Rečemo lahko, da v tem kratkem obdobju delovanja opažamo, da se kakovost vin naših članov izboljšuje. Dokazali smo, da je v društvu veliko strokovnega znanja, izkušenj, pripravljenosti za sodelovanje in pomoč, zato smo tudi ob  5. društvenem ocenjevanju poskusili dobra vina. 

Degustacijsko komisijo je tudi letos vodil Anton Vodovnik. V petčlanski komisiji so poleg predsednika letos sodelovali Igor Horvat, Ivo Mijošek, Tadeja Vodovnik-Plevnik in Katarina Čoklc.

V tehnični ekipi, ki je odlično poskrbela za brezhiben potek ocenjevanja, pripravo prostora, označevanje, postrežbo in obdelavo rezultatov, so sodelovali Katarina Užmah, Marjanca Žaberl, Anton Golob, Simon Gajšek in Marko Esih.

Splošna ocena degustatorjev je, da vinski letnik 2014 ne ponuja presežkov, je pričakovano skromnejši, a hkrati tudi zanimiv.  V letnikih, kot je bil letnik 2014, lahko pričakujemo, da je dozorevanje slabše, sladkorne stopnje in aromatika nižja. Kadar so v vinogradih prisotne bolezni, so tudi priložnosti za bogatejša vina manjše. Po svežini in barvi so prijetno izstopala nekatera sortna vina, je pa bilo zaznati, da  sadnost pri nekaterih vinih zmoti povišana vsebnost prostega SO2 (žveplo). Tako da bi pri žveplanju svetovali več previdnosti, tokrat pa je bilo prežveplanje do neke meje tolerirano.

Komisija je zaradi hlapnih kislin, bekserja, nečistih vonjev izločila 4 vzorce.

Trendi 
Število ocenjenih vzorcev je bilo v letošnjem letu najnižje do sedaj, kar lahko verjetno pripišemo neugodnim vremenskim razmeram, mogoče tudi zmanjševanju vinogradniških površin.

Največje število ocenjenih vin smo imeli v letu 2013 in 2014.

Razveseljivo je, da delež vin, ki dosega kakovostni razred, še naprej raste, delež napak in bolezni pa se ob tem celo znižuje.

Upravni odbor Društva vinogradnikov se za pomoč pri izvedbi ocenjevanja vin zahvaljuje vsem članom, ki so sodelovali pri aktivnostih. Hvala za gostoljubje PGD Sveti Štefan in KS Sveti Štefan.

V priponki objavljamo rezultate petega ocenjevanja vin v Vinogradniškem društvu "ŠTEFAN" Sveti Štefan.

Vsem, ki ste sodelovali, se zahvaljujemo, nagrajencem pa še enkrat iskrene čestitke.

Priponke:
Prenesi to datoteko (REZULTATI OBJAVA 2015.pdf)REZULTATI OCENJEVANJA 2015[ ]287 kB

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information