Aktualno varstvo vinske trte-JULIJ

Po desetdnevnem vročem in suhem vremenu smo 8. in 9. julija dočakaliobilnejše padavine v obliki neviht, neurij in žal ponekod tudi s točo.Vremenske razmere bodo v naslednjih dneh zaradi porasta relativne zračne vlage (sopara) ugodne za močnejši pojav oidija ali pepelovke vinske trte. Prav tako moramo biti pozorni napojav peronospore in sive grozdne plesni ali botritisa, posebej v bujnih in vinogradih poškodovanih od toče. Na Goričkem v Sebeborcih je padlo 43 mm, v Ormožu 15 mm, v okolici Maribora v Laznici 80 mm in v okolici Celja 22 mm dežja.                                                                                                                               

Za uspešno preprečitev okužb vinske trte s peronosporo v naslednjih dveh tednih priporočamouporabo kombiniranih ali sestavljenih fungicidov izkarboksilamidneinstrobilurinskeskupine. Prednost dajemo pripravkom, ki vsebujejofolpet(toča). V poštev pridejoForum star,Acrobat MZ WG,Cabrio TopinEnervin.Presledki med škropljenji naj ne bodo daljši od 10 do 12 dni.                                                                                                           

V naslednjih treh tednih pričakujemo zelo ugodne vremenske razmere za hiter in močan pojav oidija(nadpovprečno visoke temperature in dovolj visoka relativna zračna vlaga – sopara). Za uspešno preprečevanje oidija ali pepelovke priporočamo redno dodajanje pripravkov na osnovimočljivega žvepla(Kumulus DF, …) in učinkovite pripravke iz našega nabora. Uporabimo lahkoCollis,VivandoaliStroby WG. Naj ponovno spomnimo, da pripravekCabrio Topkaže hkratiodličen učinek proti pepelovki in peronospori.                               

V časupred strnitvijo jagod v grozdih priporočamo uporabo »botriticidov« kot soRovral Aquaflov odmerku 1,5 l/ha inCantus, ki imazelo dober stranski učinek proti oidiju. V poštev pridejo tudi pripravki z a. s.feheksamidom,fludioksonil + ciprodinil inpirimetanilom.Boljše delovanje uporabljenih pripravkov lahko pričakujemo v vinogradih, kjer so bila zelena oz. ampelotehnična dela opravljena natančno in pravočasno.                                                 

Po 18. junijuse je na najbolj ugodnih (toplih) legahzačel let II. rodu grozdnih sukačev. Za zatiranje goseničic II. rodu priporočamo uporabo reldana 22 EC od 10. julija naprej, ki hkrati učinkovito zatira ameriškega škržatka.Za zatiranje ameriškega škržatka upoštevajte priporočila Javne službe za varstvo rastlin.

 

http://www.metrob.si/News/NewsDetailView/Nega-in-varstvo-rastlin-Aktualno-varstvo-vinske-trte

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information