PRED TRGATVIJO VINSKEGA LETNIKA 2016

Sveti Štefan, 26.8.2016 - Kmetijsko gozdraski zavod Maribor je objavil opozorila in navodila za delo v vinogradu pred trgatvijo 2016.

 

V nadaljevanju vam podajamo  prispevek, ki ga je pripravil Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo.

 

To pridelovalno leto je za vinogradnike eno od najtežjih do sedaj, dolgo se bomo spominjali in težko ga pozabili. V vinogradih smo doživeli prav vse možne tako vremenske, kot pridelovalne tegobe, ki so se pričele s spomladansko pozebo, nadaljevale pa z viharji in pogostimi točami, izmenično so se menjavala vročinsko sušna in hladno mokra poletna obdobja. To je vplivalo na nadpovprečni pojav rastlinskih bolezni in posledično nastanek velikih škod. Zaradi tega bo v Podravju manj grozdja, nekateri bodo povsem brez grozdja in bolj redki vinogradniki bodo imeli povsem normalno količino zdravega in kakovostnega grozdja. Čeprav so zatečene razmere za vinogradnike v tem letu neugodne, svetujemo, da v primeru lepe in sončne jeseni izkoristimo ugodne naravne danosti in po svojih najboljših močeh, naredimo v vinogradih vse, da iz preostalega pridelka zagotovimo kakovostno grozdje in kasneje dobra vina.

 

Nekatere pridelovalne ugotovitve:

 

-V Podravju lahko realno pričakujemo, da bo v povprečju do 50% zmanjšan pridelek grozdja (do 30% zaradi poletnih toč in spomladanske pozebe in do 20% zaradi rastlinskih bolezni)

-V primerjavi z letnikom 2015 zorenje v tem času zaostaja za okrog 10 dni

-Zaradi dvojnega cvetenja trte, ki je bila posledica pozebe, bo grozdje neizenačeno zorelo, kar bo posledično zahtevalo več dela, večkratno trganje in povečane stroške trgatve.

-pred vinogradniki je ena izmed najbolj zahtevnih trgatev, kjer bo potrebno gnilo,manj zrelo in po oidiju prizadeto grozdje odbirati in dosledno ločevati od ostalega zdravega in kakovostnega grozdja, kar pa bo zahtevalo veliko meritev, določitev prave strategije trgatve z izvajanjem dosledne discipline pri praviloma večkratnem obiranju.

 

Pred trgatvijo opozarjamo:

 

- Osnova za dobro litrsko in buteljčno vino je lahko samo kakovostno, zdravo, zdravstveno neoporečno in tehnološko ciljno dozorelo grozdje - v času trgatve gniloba na grozdju v nobenem primeru ni opravičljiva, le v primeru pridelave predikatnih vin jo toleriramo v obliki žlahtne gnilobe.

- V tem letniku bo količinsko manj grozdja, kljub temu pa po pridelani kakovosti lahko pričakujemo od povprečnega do izjemno kakovostnega pridelka grozdja.

- V primeru lepe in sončno suhe jeseni lahko pričakujemo kakovostno dober klasičen vinski letnik.

- V tem letu se pričakuje zelo dobra prodaja grozdja po neprimerno višjih cenah kot do sedaj, istočasno pa bo veliko manj vkletenega mošta kot v povprečnih letih.

- Prodaja grozdja po ceni nižji od 0,60 Eura v tem letu ne pokrije pridelovalnih stroškov, še posebno tam kjer je bil izpad pridelka zaradi pozebe in ostalih vzrokov večji od 30%.

- Zaradi velikega izpada pridelka grozdja na širšem EU območju se pričakuje povečano povpraševanje po kakovostnem grozdju in to po veliko višjih cenah kot do sedaj. Ob tem opozarjamo vse tiste vinogradnike, ki imajo dolgoročno urejene dobre poslovne odnose sodelovanja z obstoječimi kletmi, da ne nasedajo mamljivim trenutnim cenam in da ohranijo to dosedanje sodelovanje tako v tem letu, kot tudi v bodoče. Verjemite, da v naslednjih letih, ko bo povsod dovolj grozdja, bodo edino dolgoročno zagotovljeni odnosi sodelovanja zagotavljali odkup in nadaljnjo pridelavo vašemu grozdju.

- V primeru, da ste samostojen in nepovezan vinogradnik, ki iz grozdja donegujete tudi vino, ki ga tudi prodajate in do sedaj nimate trajno zagotovljene prodaje stalnim kupcem, ter prodajate svoje vino za manj kot 1,5 Eura/l, vam v tem letu svetujemo, da je bolje, če svoje grozdje prodate, saj boste iztržili za grozdje več kot za vino. Ob tem pa poskusite od teh kupcev izposlovati pogodbo za večletno sodelovanje!

- Edina dobra plat letošnjih vinogradniških pridelovalnih težav je v tem da postaja vsem jasno, da se vsakdo, ki ima zgolj željo, malo časa in garažo, ne more več ukvarjati z vinom namenjenim za trg. Tržni vinarji bodo v bodoče lahko samo tisti, ki imajo znanje in znajo pridelati, ki imajo ustrezne pogoje(ekonomične vinograde in kleti) in so na trgu razvojno uspešni, razpoznavni, ob tem pa sprejemljivi za pošteno trajno sodelovanje in povezovanje vseh tistih, ki bodo pridelovali grozdje.

- Zdravo in kvalitetno grozdje bo v tem letu na prostem trgu dosegalo minimalno 0,60 Eura za zvrsti in 0,80 eura za sortna kakovostno vrhunska vina. Prepričani pa smo tudi, da bodo določene zelo iskane sorte na prostem trgu dosegale tudi več kot 1 Euro/kg.

- Vsi, ki pa boste opravili trgatev kot običajno, pa to opravite tedaj ko bo stopnja zrelosti vašega grozdja dosegla stopnjo optimalne kakovosti značilno za vaša vina, ki jih tudi lahko najbolje prodate.

- Ob tem pa se zavedajte, da samo pridelava in prodaja vrhunsko kakovostnih vin dolgoročno zagotavlja obstoj in razvoj našemu vinogradništvu, mladim vinogradnikom pa trajna delovna mesta.

 

Pred trgatvijo svetujemo:

 

-Vinogradi so pred trgatvijo vinogradnikovo ogledalo, zato naj bodo vsaj pred trgatvijo tudi urejeni

-S kemično zaščito smo za to leto končali, samo v primeru poznih sort, kjer karenca dovoljuje lahko po grozdju še uporabimo specialne botryticide.- Izkoristimo dobrodejne učinke zaključnega odstranjevanja listja ob grozdju, ker bomo s tem preprečili zasenčevanje in preprečili nastanek grozdne gnilobe.

- Popolno odstranitev listja ob grozdju ali defoliacijo lahko opravimo pri vseh sortah zadnjih 14 dni pred trgatvijo

- Gnilo grozdje bomo v vsakem primeru ločili od zdravega, v tem letu pa zaradi različno zrelega grozdja priporočamo selektivno trgatev s podbiranjem.

-V času pred trgatvijo preglejte svoj vinograd in označite, izolirajte ali odstranite vse grozdje in trte z vidnimi znaki rumenic in še posebno z ESCO (nevarnost širjenja tudi s škarjami ob trgatvi!)

-V vinogradih redno ugotavljajte sladkorne stopnje z ročnim refraktometrom, tržni vinogradniki pa naj ob tem še določajo kisline in spremljajo gibanje Ph grozdnega soka.

-Dosedanji zoritveni procesi so v primerjavi z prejšnjimi zgodnjimi leti bolj pozni in samo v primeru lepega,suhega in sončnega septembra lahko pričakujemo trgatev kakovostnega pridelka grozdja. Ob rednem spremljanju dozorevanja in upoštevanju nasvetov strokovnih služb, priporočamo tudi obilo potrpežljivosti, saj se v lahko v lepem in sončnem jesenskem obdobju, tedensko sladkorna stopnja v grozdju poviša za 10 in več °Oe.

 

KGZS Kmetijski zavod Maribor

Specialistična služba za vinogradništvo

Štabuc Roman

 

 

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information