PRIPOROČILO ZA VARSTVO VINSKE TRTE PRED PERONOSPORO IN OIDIJEM

V nadaljevanju objavljamo priporočilo za varstvo vinske trte, ki so ga pripravili na Metrobu.

 

V zadnjih dnevih aprila in prvih dnevih maja se je zaradi nižjih temperatur razvoj vinske trte nekoliko ustavil tako, da zaostajamo za preteklim letom za nekaj dni. Ker je bila vsota efektivnih temperatur na večini opazovalnih postaj strokovne službe  že dosežena, lahko pride do prvih okužb s peronosporo ob naslednjih večjih padavinah in otoplitvi.     

Vinogradnikom svetujemo, da v naslednjih dnevih opravijo prva redna škropljenja varstva pred peronosporo in oidijem vinske trte.

Proti peronospori priporočamo uporabo sredstva Delan PRO v odmerku 3 l /ha, proti oidiju pa sredstvo Sercadis v odmerku 150 ml /ha. Škropilni brozgi lahko dodamo še 1 – 2 kg močljivega žvepla Kumulus.

Za vitalnejšo rast trte priporočamo dodajanje dušično foliarnega gnojila na osnovi rjavi morskih alg Algovital Plus 2-3l/ha, ali Folwin v odmerku 2-3 l /ha ali Vitanica Si 1,5 -2l/ha.

 Vsa tri sredstva so primerna tudi v primeru stresnih situacij (temperaturna nihanja, mraz veter, toča, …) za regeneracijo in obnovo tkiva po poškodbah. Novo foliarno gnojilo - bistimulator Vitanica Si na osnovi zelenih morskih alg (Ecklonia maxima) in silicijevih kislin, ki poleg stresnih situacij pripomore rastlini k večji odpornosti pred patogeni, saj silicij učvrsti celice rastlinskega tkiva; zelene morske alge pa pripomorejo k boljšemu razraščanju korenin  posledično tudi boljšo in kvalitetnejšo rast nadzemnega dela ter pripomore k regeneraciji oz. obnovi rastlinskega tkiva po različnih mehanskih poškodbah.

Odmerek Vitanice Si je 1,5-2l/ha, in sicer v obdobju intenzivne rasti poganjkov in listja ter ob zorenju plodov – grozdja.

V primeru nižjih temperatur kombinacija Vitanica Si 2l/ha in Vitanica MC 1,lL/ha po izkušnjah iz tujine pozitivno vpliva na zmanjšanje poškodb na rastlinah od mraza.

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information