DRUŠTVENO OCENJEVANJE VIN VINOGRADNIŠKEGA DRUŠTVA SVETI ŠTEFAN

Sveti Štefan, 28. 4. 2022 – Vinogradniško društvo Sveti Štefan je 28.4.2022 uspešno izpeljalo 11. društveno ocenjevanje vin. Ocenjevanje je bilo izvedeno v prostorih gasilsko-kulturnega doma Sveti Štefan. Vinogradniško društvo Sveti štefan je še mlado, letos smo zabeležili 13. leto delovanja in pa 11. ocenjevanje vin.  OCENJEVANJE VIN 2022 6

 

Strokovno komisijo je vodila Tadeja Vodovnik Plevnik, ki je v uvodu pohvalila društvo za odlično organizacijo in se zahvalila za zaupanje, ki ga izkazuje društvo njej in ostali ekipi ocenjevalcev. Na pomoč so društvu letos priskočil, upamo da tudi bodoči mladi vinogradniki, ki so spremljali in pomagali, da je ocenjevanje potekalo brezhibno.

Skupno je komisija ocenila 46 vzorcev, od tega je bilo 37 belih vin in 9 rdečih. Izločeni so bili 4 vzorci, predvsem zaradi bekserjev in oksidacije, kar so predvsem napake in se jih da ob primerni skrbi za vino trenutno odpraviti oziroma poskrbeti že v kleti, da do njih ne pride.

Komisija je ob zaključku podala še kratek povzetek ocenjenih vin. Ppri belih zvrsteh ni bilo neprijetnih presenečenj razen zaznav visokih vsebnosti žvepla. Bele zvrsti imajo lepa izhodišča, da zorijo naprej in še dobijo na kakovosti. Posebej je bil pohvaljen eden izmed sauvignonov, kjer je komisija enostavno pozabila izpljuniti ocenjevani vzorec in preprosto uživala v izrednem okusu. To vino je prejelo tudi najvišjo oceno, in sicer 18.30 in je hkrati tudi šampion letošnjega ocenjevanja. Ponosni kletar pa je član društva Mirko Planinšek. Z vrhunskimi ocenami so bili ocenjeni tudi rumeni muškati in renski rizlingi prav tako pa so pohvaljene ostale bele sorte.

Zelo pohvaljena pa je bila tudi rdeča zvrst, kjer je komisija podala oceno, da je lepo taninasto, lepo gladko, harmonično in sveže. Vino je prejelo vrhunsko oceno 18.15, lastnica vina pa je Monika Narat.

Komisija izločila 2 rdeča vzorca, in sicer zaradi oksidacije torej je vino potrebno žveplati oz. zaščititi. Sicer je pri rdečih vinih, modrih frankinjah in modrem pinotu vse v redu. Glede na to, da so vina še dokaj mlada je mogoče zaznati še nekaj neharmonije, v smislu izstopanja še ne popolnoma dozorelih taninov, kar pa bo s pravilnim zorenjem in s časom odpravljeno.

Člani ocenjevalne komisije so se strinjali, da lahko ocenjena vina letnika 2021 ovrednotimo z oceno prav dobro. Povprečje ocenjenih vin letnika 2021 na Svetem Štefanu je 17,93 kar je zelo lepa vzpodbuda za člane oziroma za vinogradnike in kletarje.

Čestitamo vsem, ki ste sodelovali na ocenjevanju in seveda želimo, da bodo ocenjena vina kot tudi vsa ostala lepo zorela v naših kleteh in da bodo našla pot do tistih, ki vino spoštujejo in v njem tudi uživajo

 

OCENJEVANJE VIN 2022 1.OCENJEVANJE VIN 2022 2OCENJEVANJE VIN 2022 4OCENJEVANJE VIN 2022 5OCENJEVANJE VIN 2022 3

 

 

 

 

 

Priponke:
Prenesi to datoteko (REZULTATI OCENJEVANJA VIN 2022 VD SVETI ŠTEFAN.pdf)REZULTATI 2022[ ]156 kB

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information